کشت زرشک بدون دانه ایرانی: درختچه ای دارویی

زرشک یا زرشک آبگیری بدون دانه ایرانی از دیرباز برای میوه آن در خراسان جنوبی ایران کشت می شده است. بیش از 11000 هکتار در حال تولید است که سالانه بیش از 9200 تن میوه خشک تولید می شود همه باغ ها از تکثیر مکنده ایجاد می شوند اما پیوند باید امکان پذیر باشد.

همانطور که میدانید زرشک پفکی مقاوم به سرما و مقاوم به خشکی است.

با این حال، کمبود آب در طول تشکیل میوه، رشد و بلوغ باعث کاهش عملکرد می شود بوته ها باید به فاصله 2 متر × 3 متر از هم کاشته شوند. کسانی که برای سیستم چند تنه آموزش دیده اند، برداشت را تسهیل می کنند.

باروری دوساله مشکل ساز است و گاهی اوقات هیچ میوه ای در سال آخر برداشت نمی شود.

میوه های کوچک در پاییز برداشت می شوند و خشک کردن در آفتاب سیستم رضایت بخشی است.

از گیاه زرشک خشک و میوه آن در طب سنتی استفاده می شده است. آنها به دلیل فعالیت های ضد دیابتی، ضد سرطانی و ضد میکروبی خود با بربرین به عنوان ماده اصلی فعال شناخته شده اند.

این درختچه در منظره نیز مصارف زینتی دارد و از میوه آن به عنوان افزودنی غذا استفاده می شود. علاوه بر این، آنتوسیانین میوه به عنوان یک رنگ دهنده طبیعی در صنایع غذایی مفید است. با این حال، گونه Berberis میزبان جایگزین برای قارچ زنگ (Puccinia spp.) است و باید در مناطق کشت گندم اجتناب شود. به همین دلیل در برخی کشورها غیرقانونی اعلام شده اند.

انواع مختلف زرشک کوهی به دلیل فواید متعددی از جمله مصارف دارویی، زینتی و غذایی در سرتاسر جهان معروف هستند. زرشک 1 بی دانه ایرانی (Berberis integerrima ‘Bidaneh’) برای میوه آن در ایران به ویژه در استان خراسان جنوبی به صورت تجاری کشت می شود.

در حال حاضر بیش از 11000 هکتار زرشک بدون دانه کشت می شود که بیش از 9200 تن میوه خشک در سال تولید می کند (رادمهر، 1389). زرشک بی دانه ایرانی به خشکی مقاوم است و برای استان خراسان جنوبی با آب و هوای خشک و کم آبی مکرر مناسب است.

به همین دلیل، کشت این محصول در مقایسه با کشت بسیاری از محصولات کشاورزی دیگر، منافع اقتصادی بیشتری برای ساکنان دارد و از این رو هزاران نفر به طور مستقیم یا غیرمستقیم به زرشک بی دانه ایرانی تکیه می کنند.

میوه خشک عمدتاً به عنوان افزودنی غذا در غذاهای ایرانی و میوه تازه آن برای تهیه ژله، شربت، مربا، سس، آب میوه، کنسانتره میوه و نوشابه های گازدار استفاده می شود.

علاوه بر این، آنتوسیانین میوه اخیراً مورد توجه زیادی قرار گرفته است و به عنوان یک افزودنی مفید (یعنی به عنوان یک رنگ دهنده طبیعی) در صنایع غذایی مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر این، به خوبی مستند شده است که میوه و گیاه دارای خواص دارویی هستند. در مقاله مروری حاضر، اطلاعات دقیقی در مورد کشت و استفاده از زرشک بدون دانه ایرانی ارائه می دهیم.

  • منابع:
    1. Cultivation of Iranian seedless medicinal shrub
  • تبلیغات: 
    1. استفاده از کلم بروکلی برای رفع زردی نوزاد
    2. نوعی خیارشور که اعتیاد آور است
    3. تاثیر رژ لب بر احساسات زنان جهان
    4. استفاده از فوم در صندلی چوبی